30 Temmuz 2011 Cumartesi

Kırım

Geçenlerde Kırım ile ilgili bir yazı yazmak istediğimi yazmıştım. O yazı bugüne kısmetmiş. Şimdi Kırım nedir, ne değildir, yenilir mi içilir mi? Çevremdeki bir çok insan hiç sevmediğim bir soru olan nerelisin dediği zaman Kırım'lıyım diyorum. Neden böyle diyorum çünkü 3 göbektir İstanbul, Türkiye'de yaşamamıza rağmen ( ki bu da yaklaşık 100 küsür yıla tekabül etmekte ) bu insanlar beni bu şehrin vatandaşı kabul etmeyip "baban nereli", yetmedi "deden nereli" diye soruyor. Bende artık kısaca Kırım'lıyım diyorum. Tabi asıl karmaşa bundan sonra başlıyor. Kırım nerede, sen Rus musun Türk müsün neden sarışınsın (!!!) vb. Madem beni merak ediyorlar bende birazcık bilgi vereyim.
Şimdi öncelikle Kırım'ın coğrafi olarak nerede bulunduğunu açıklayalım.
Resimde Türkiye ile Ukrayna arasındaki Sevastopol, Yalta yazan yarımada Kırım Yarımadası. Kırım, Ukrayna'ya bağlı özerk bir cumhuriyet. Yüzölçümü yaklaşık 27.000 km2'dir. 1000 km kadar sahili vardır. Başkenti Akmescit'tir. Yarımadanın en yüksek yeri 1550 metredir.
MÖ 8.yy'dan İskitler ve Kimmerlerin burada yerleştikleri biliniyor. Acaba bu Kimmerlerle, Kimmeryalı Conan'ın bir akrabalıkları var mıdır? Eğer varsa büyük büyük büyük........büyük dedem Conan olabilir :) 1300lerin sonlarında da hanlık olarak kuruldu. 1475'den sonrada Osmanlı nüfuzuna geçti. Eğer Osmanlıda yönetimi alacak erkek kalmaz ise bu bayrağı Kırım Hanlığı alacaktı. Bu yüzden Osmanlı'nın gözbebeğiydi. Ne zaman ki Kırım kaybedildi Osmanlı da yıkılmaya başladı.1700 lerde ise Rusların Kırım'ı istilası başladı ve Türklerden arındırma programı çerçevesinde yüzbinlerce insan katledildi ve sürüldü. Şu anda da binlerce Kırım Türkü vatanlarından sürülmüş ve geri dönüşleri yasaklanmış durumdadır.
Bazı Kırım kökenli ünlümüz;
Erol Evgin, Nilüfer, Yalın, Emel Müftüoğlu, Cüneyt Arkın, Kartal Tibet, Aziz Nesin, İlber Ortaylı, Necip Hablemitoğlu, Hayrettin Karaca, Can Dündar.
Daha detaylı bilgi için aşağıdaki siteyi kullanabilirsiniz. Okuduysanız eğer teşekkür ederim.
http://www.vatankirim.net/default.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder